2014. július 6., vasárnap

Én, Te meg a Facebook


Kikre tartoznak a párkapcsolataink? Zsigerből jön a válasz: az magánügy. Na igen, ez az ideális eset, ugyanakkor valamiért manapság nem divat az intim kapcsolatokat valóban intimként kezelni. Nem akarok általánosítani, de csak nézzünk körbe magunk körül: mióta a Facebook létezik a párkapcsolatokban lévő felek létszáma két főről némileg legalább három összetevőre módosult: te+én+ismerősi közösségünk.

Sokat gondolkodtam, hogy vajon honnan jön ez az igény. Miért vágyunk arra, hogy a párkapcsolatunk momentumait, akár naponta, megosszuk két-háromszáz emberrel. Nyilván ebben közrejátszik a párkapcsolatban lévő felek extraverziója. Nagy valószínűséggel a felek külön-külön is aktív "online életet" élnek, mely alapján mindkét félnek nagy igénye van arra, hogy az életeseményeiket megosszák másokkal. Ennek persze számos magyarázata lehet, hogy kinek miért, és honnan jön mégis ez az igénye, de megkockáztatnám, hogy a sűrűn posztolgató emberek külső kontrollosak, és magasan önmonitorozók, azaz önmaguk megítélése nagy mértékben függ attól, hogy más emberek hogyan ítélik meg őket. Ergo száz lájk egy kép alatt, nyolcszáz ismerős, és kilencven követő megléte náluk valóban nagyon sokat nyom a latba saját önbizalmuk tekintetében. Persze tegyük hozzá, hogy nem rossz dolog az, ha az embert -ilyen formában- elismerik, vagy egyetértenek valamilyen tevékenységével, vagy lehet tényleg szépen mutat a fotókon az illető. Az viszont már egy másik helyzet, amikor az illető csak olyan célzattal készít magáról egy pár jól sikerült fotót, akár naponta, hogy azt kiposztolva, néhány lájkot kapva kicsit jobban érezze magát. Nem tudom ennek a minőségét egyébként megítélni, nem tudom még mindig eldönteni, hogy ez egy jó vagy rossz tendencia. Létezik, ez biztos.


Visszakanyarodva a párkapcsolatokhoz: hol tartunk, ha már van igény oldalakra, melyek működése töretlen, ahol párok szex utáni szelfiket osztanak meg a közösséggel? Milyen szintje ez már az extraverziónak tehát? Miért dönt úgy két ember, illetve miért van szükségük arra, hogy bevonjanak ilyen mértékig másokat a magánéletükbe? Van egy olyan érzésem, hogy azoknak a pároknak, akiknek ilyen nagy az online jelenlétük, mintha hiányozna valami abból a kis világból, amit egyébként kettejüknek kellene felépíteniük.

A párkapcsolatok nem véletlenül két főre vannak kitalálva. Minél több embert engedünk be a privát életünkbe, annál több lesz a problémaforrás. 


Szólj hozzá a témához! Nem szükséges regisztrálnod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...