2013. január 19., szombat

#1First Watch!

Carrie naplójaStoryline: A Szex és New Yorkot kár bemutatni, vagy az érdemeit ecsetelgetni, vagy éppen arról beszélni, hogy egy jó sorozat-e, vagy sem. Nyilván nagyot szólt, mikor 1998-ban levetítették az első részt, és adott valami másféle nőideált (lehet a férfiak nagy bánatára) a nagyvilágnak. Egy generáció imádta, és némiképp nőtt fel rajta. Én nagyjából 16 éves voltam, amikor megismerkedtem a sorozattal, és rajongásom kitartott 20 éves koromig. Szóval egy dolgot nem értek: mégis, hogy jön akkor a Carrie naplója a képbe?

Annasophia Robb (akinek hasonlóan érdekes az arcberendezése,mint Sarah Jessica Parkernek) a 16 éves Carrie Bradshaw-t formálja meg, aki épp csak a szárnyait kezdi bontogatni a nagyvárosi életben, a szüzessége meglétéről, vagy elvesztésével kapcsolatban mondja a kihangosított monológokat, és a gimibe érkező (szerintem a lehető legnyálasabb) srác után epekedik. Kinek szól akkor ez a sorozat, ami a Szex és New York előzetes ismerete nélkül még annyira sem élvezhető, mint egy átlag tini sorozat? Gondolhatnánk, hogy azoknak, akik rajongói voltak az eredeti szériának, csakhogy azok a nők vagy a 20as évek felett járnak, vagy '98ban voltak a 20-as éveikben és mára már lehet van 2 gyerekük, férjük és elmúltak 30 évesek. Most komolyan? Egy 30 éves nő le fog ülni egy 16 éves lány nyavalygásait hallgatni, pusztán azért mert ő Carrie Bradshaw fiatalkori énje?

A másik verzió csak az lehet, hogy azoknak a 15-16 éveseknek szól, akik már kivégezték az eredeti sorozatot, és áhítoznak azután, hogy  honnan ered hősük  (hol közhelyes, hol szórakoztató) írói vénája? Ezek a lányok ezek szerint már tisztában vannak -ha valóban végig nézték már az eredeti sorozatot- a szex játékok minden formájával, fajtájával, a nyuszis vibrátorral, és egyéb kellékekkel. De ha ez így van, akik megint csak felmerül a kérdés, hogy mit nyújthat számukra ez a sorozat? Valószínűleg semmit. 

Stílus:  Máskülönben a Carrie naplója piros pontot kap azért, mert bizony nagyon klasszul eltalálta a '80as évek csili-vili színkavalkádos stílusarzenálját, válltöméses ruhákkal, és neonszínekkel operál, és bizony feltűnik az én régi nagy kedvencem is a Mickey Egeres vonalas telefon. S ez a korszak divat szempontjából szerintem sokkal klasszabb, mint a '90es évek búval-baszott haspolós fekete ruhadömpingje...na persze ez alól kivételt képez a grunge-stílus. Azért ugyanis, és a Nirvanajért a világ örökké hálás lehet. A soundtrackban is felcsendültek remek dalok, mint pl. a Sunglasses At Night. Ám aligha hiszem, hogy a mai tízenévesek ismernének ebből bármit is (kive ha azt már feldolgozta David Guetta, no offense!) 

Összességében: 5/10 

Csajok 

 Storyline: Hallottam egy sorozatról, amiről azt állították, hogy a Szex és New York indie változata. Látnom kellett, miről van szó, mivel az a sorozat, amiben az indie valamilyen formában jelen van, rossz már nem lehet. Hát nem is volt! Rájöttem újra, hogyha sorozatról van szó, akkor az HBO nem szarozik, nem adja olyanhoz a nevét,ami ne legyen tuti siker. A sorozat megálmodója, főszereplője, írója és rendezője Lena Dunham, aki valószínűleg a real life Carrie Bradshawja. Habár se nem szép, se nem sovány, mégis lazán összerakott egy olyan sorozat, aminek a storyját a mai huszonévesek -éljenek bárhol- átérezhetik.

Ez a sorozat nem köntörfalazik, odanyomja az élet minden szarságát, perverzióját, párkapcsolati hülyeségét az ember arcába, amit egy fiatal lány elkövethet. Persze túlzás ebben is van bőven, de inkább amolyan: figyelj basszus, ne kövesd el ezeket a hülyeségeket, amit mi is! -módon. 

Egy mai fiatal lány/nő szerintem manapság nem biztos, hogy mindig azon töri a fejét, mit vegyen fel, hanem inkább azon miből teremtheti meg a saját életét, hogyan válhat olyan felnőtté, akit 26 évesen már nem az anyja tart el. És bizony ott a szomorú igazság, hogy Mr. Big bizony nem létezik olyan formában, mint ahogyan azt nagyon sokan elképzelik, illetve egy Samatha-szerű minden pasival szexelő csaj nem is biztos, hogy akkora nagymenő, csak simán ribanc (legalábbis addig, amíg nem épít fel saját erejéből egy média birodalmat) . Persze mindezt nagyon nagyon nagyon sok humor fűszerezi, amit azért hozzátennék, hogy nem minden csajnak nyerheti el a tetszését. Ebben a sorozatban ugyanis úgy röpködnek a cifrábbnál cifrább beszólások, hogy néha el kellhet mellé egy urban dictionary is.

Stílus: a Csajok mindenképpen csillagos ötöst kap az én ízlésvilágom szerint. Bohém szerkók, természetes nők, hosszú hajak. Semmi sallang. Aki olyan sorozatot akar látni, amiben a főhősnő nem negyven kiló, akkor az nyugodtan nekikezdhet ennek a sorozatnak. Retusálás mentes nőket akartatok látni, hagyományos alakkal, és problémákkal? Hát itt van, megkaphatjátok. A soundtrack pedig zseniális. 

Összeségében: 8/10  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...