2012. október 19., péntek

#5 Fashionfave: Dress Code

Kis hazánkban a Dress Code megnevezés korántsem olyan elterjedt, mint külföldön. Ám – nem csak a divatkedvelő- szemfülesek már találkozhattak itt-ott a szakzsargonnal. Pár éve ugyanis itthon is elterjedt, hogy bizonyos szórakozóhelyek csak a megadott kódnak megfelelő ruházatban engedik be a bulizni vágyókat. Nem célom ezt a lépést megítélni, de úgy találom, egy egységesített öltözékkel egy péntek esti parti máris eseménnyé képes változni. Gondoljunk csak bele: farmerek hirtelen sehol, csak csinibe öltözött hölgyek! Máris sokkal másabb az összkép!

A dress code másfelől nem csak divat handa-banda, és nem csak néhány éve létezik. Az öltözettel kapcsolatos illem betartása pont ugyanolyan fontos, mint az asztalnál helyesen viselkedni vagy szépen beszélni. Ahogy megjelensz egy eseményen, rögtön -megjelenésedhez kötődően – véleményt formálnak rólad. S mégis nem egyszer láttam már farmernadrágban induló bálozókat…hiba! Ráadásul soha ne felejtsük el azt sem, hogy esetleg más kultúrákban, más tradíciók uralkodnak. (Gondoljunk csak a Szex és New York film 2. részére)  De most lássuk, nálunk mik a szabályok?!

A hétköznapi /utcai öltözék

1
Triviálisnak tűnik ezt megemlíteni, de talán mégsem. Az utcai ruha jelenti a kényelmeset, a farmert pólóval, szandállal és különféle kis cipőkkel. Ebbe ugrik le az ember a boltba, ebben jár bevásárolni, s normális esetben az iskolába is ebben járunk. Mégis hányszor látunk platform cipőben a bevásárló kocsit maguk előtt taszító hölgyeket! Vagy hányszor hallhatunk a gyermekükkel kiabáló anyukákat, mindössze azért mert a fiatal mama a legszebb ruháját kente össze a bébi, amiben a játszótéren kergette a homokozóban. Nem rossz az egyszerű ruha, s bizonyos helyzetek igenis ezt kívánják meg: fesztiválok, pubok, itt az övé a terep.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...