2012. szeptember 26., szerda

Bitchface tutorial

Sokat gondolkodtam ezen a mélyenszántó témán. Azóta ütött szöget a fejembe, mióta Tavi Gavinson írt a témáról. Akkor jöttem rá, hogy bizonyos szinten rokonlelkek vagyunk. Persze én nem az anyám pulóverében járok, de azért erre is volt már precedens. Ráébredtem, hogy Tavi sokat tud, de én sem vagyok utolsó a téma értésében.
Bárhogyan is, egy fiatal, értelmes lánynak ismernie kell a bitchface arckifejezést. Ha ismeri, gyakorolnia is kell. Ennek az elsődleges oka, hogy túlzottan sok olyan nő él körülöttünk, akiknek vatta van agya helyén. Ez kellemetlen tény, de sajnos ilyen az evolúció. Azonban mi, szociális, értelmiségi lények rendelkezünk azzal a túlélési stratégiával, hogy elviselünk néha olyanokat is, akiket nem akarunk. Muszájból.


Milyen is a bitchface?

Elsősorban szarkazmust sugall. Keveredik a nemtörődömség és némi felsőbbrendűségi érzettel. Mindez persze abszolút pozitív értelemben. A tekintet ilyenkor elhomályosul, elvágyódik. Elgondolkodunk azon, hogy vajon miért is hallgatjuk olyan emberek monológját, akik sületlenségeket beszélnek. Olyan kérdések merülnek fel ,hogy mégis mit keresek én itt? Hogy kerültem ide? Vagy esetleg : Ki is vagy te?


Híres bitchfecerek

Vannak hírességek, akik nagyon alkalmazzák ezt az arcot életük minden területén. Sőt, vannak olyan sztárok is, akik saját bitchafaceükre építik az egész karrierjüket, színészi pályájukat, mint például Kristen Stewart.


Kristen -ki tudja miért- nem sok arckifejezést alkalmaz. Erre nyilván megvannak az okai, de biztos, hogy azt a keveset briliánsan alkalmazza. Ritkán mondanám, hogy bármit is tanulni lehetne tőle, de ebben biztosan nagyon jó!


Jól megfigyelhetjük, hogy a szemöldökét mindig az égig felhúzza, száját pedig félig kinyitja. Mintha mindig azt készülne mondani: Fotózzatok le gyorsan, majd húzzatok a picsába.

De nemcsak Kristen érti nagyon ezt a témát. Néha Angelina Jolie és Charlize Theron is alkalmazza. Az ő esetükben a bitchface erős szexuális kisugárzással is párosul. Tisztában vannak vele, hogy gyönyörűek és némileg félelmetesek is, ha előre biggyesztik szájukat és így kombinálják a bitchaface alapvonásait. Lényegében kifejezésünkre juttatják, hogy Alfa-nőstények, és ezzel a ténnyel senki nem szállhat szembe. Szegény Jennifer Aniston! Csak ránézhetett Angie bitchafacere, és máris térden állva adta át neki Brad Pitt ...fejét.Bitchface karakterek 

A bitchface koronázatlan királynője Blair Waldorf. Nála nagyobb mester (és a karakter megformálójánál Leighton Meesternél ) nincs.


De volt valaki, aki már jóval Blair Waldorf előtt tökélyre fejlesztette ezt a szarkasztikus arckifejezést. A Gossip Girl 2007-ben kezdődött, de 2004-ben Rachel McAdams (aka Regina George) már csúcsra járatta a stílust a Mean Girls-ben. 


 
Hibák 

Sajnos a bitchface arc gyakori alkalmazói néha átesnek a ló túloldalára. Lehetséges ,hogy bizonyos esetekben fellép valami mimikai probléma, ami megdermeszti az arcot, és a viselője úgy marad. Mint mondjuk Daria.Daria sajnos nem menő. Az ő példáját  ne nagyon kövesd, különben a végén az életedet a Facebookon fogod élni, a blogod lesz az egyetlen kapcsolatod a külvilággal, és nem fogsz hajat mosni . Nem túl szép jövőkép.Hm...

Saját vonatkozások

Hidd el, tudom miről beszélek. Volt idő , hogy kitanuljam a tökéletes bitchface arcot. Így hozta a sors, muszáj volt. Habár nem vagyok még annyira profi, mint Blair, de törekszem rá. Ez egyfajta pajzs. Előveszem, és nem jut be semmilyen lényegtelen információ, ami nem érdekel. Olyan ez, mint a leszarom tabletta, csak legalább ez valóban létezik.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...