2012. augusztus 14., kedd

Ami szürke, az szürke


Előző bejegyzéseink egyikében már tettem egy kevéske említést A szürke 50 árnyalatával kapcsolatban. Majd néhányan arra kértetek, hogy írjak pár gondolatot a könyvről, ha befejezem azt. Kérésetek, számomra parancs...

            Régóta gondolkodom rajta, vajon mi manapság a jó könyv receptje, amit az emberek szívesen , és élvezettel olvasnak. Csak folyton rá kell jöjjek arra, hogy a kettő nem ugyanaz. Egy jó könyv nyelvhasználata választékos, egy jó könyv karakterei háromdimenziósak, emberiek, és átgondoltak. Egy szórakoztató könyv más ; nem számít ha a történet felét félvállról veszi, illetve az sem , ha nincs túlzottan teletűzdelve logikai bukfenccel . Nyári estéken, egy tea mellett tökéletesek, sőt még félszemmel a Híradóra is rá lehet pillantani, nem veszíted el a fonalat.
Ideális esetben természetesen hasznos lenne ötvözni a jót, az élvezettel. De A szürke 50 árnyalata esetében –már az elején had szögezzem le- ez nem valósult meg, és sejtem a trilógia további két részében sem fog.             Szórakoztató könyv létére azonban mégis olyan hisztéria van körülötte, ami legutoljára csak a Twilight idején volt, s a párhuzam – higgyétek el – nem véletlen. A történet két fröccsöntött főhőse Anastasia Steele, és Christian Grey még akkor sem állnák meg a helyüket a valóság sivár talaján, ha acélból öntenénk is ki őket . 

            Bár tény,ami tény az ötlet nem rossz. Fantázia lenne benne bőven...mondjuk Pedro Almodovár egyik univerzumában, de E.L.James nem ugrik ilyen magasra. A történet szerint egy 21 éves végzős egyetemista lány találkozik az isteni, csodálatos férfival, aki olyan eszményi szépségű, hogy az már szinte lehetetlen. Természetesen a lány a világ legátlagosabb nője , se szép ruhája, se tapasztalata, se pasija, se semmije. Kell a mese, persze, a királyfi se a legszebb hercegnőt választja a mesékben. Itt is nyer a csiszolatlan gyémánt.

            Csakhogy ez a királyfi nem kötélen mászik fel a királylányért, hanem legnagyobb kedvtelése , és hobbija szerint, inkább a kötelet (acélhuzalt,bilincset, nyakkendőt)  a lány különféle testrészei köré szereti tekerni. Lelke rajta, fő az izgalom! Na ,de –hogy hogy nem – főhősnőnk tiszta , és ártatlan , mint egy ma született bárány, és –hogy hogy nem – a gonosz ,szadista Christian menthetetlenül vonzódni kezd hozzá , holott többször is figyelmezteti a lányt, hogy elméje beteg , és zilált, és ő maga igen veszélyes. A történet folytatását gondolom ki tudjátok találni...            Mégis azt hittem, hogy egy könyvet nem lehet pár részletesen leírt d*gással eladni. Tévedtem . El lehet. Mert az van benne bőven. De Sado-Mazo? Na, az nincsen. A durva szex kedvelőinek ajánlom figyelmébe Sade Márki Justine c. művét,  abban nincs könyörület. A szürke 50 árnyalata sajnos csak az Alkonyat történetét ötvözi a Cosmopolitan szex extrákkal rovatával (gyanítom hamarosan valamelyik számában viszont is láthatunk ilyesmit) : egy kis kötél, egy kis fenékpaskolás, némi ujjszopogatás, és nyalakodás.

            De mi ez a dolog ezzel a férfi idollal?! A nők világuralomra törnek, majd nedves bugyingóval esdekelnek egy olyan férfi hősért, aki kötődési, önértékelési problémákkal küzd , és CSAK úgy tud elképzelni egy kapcsolatot, ha esetenként odacsap egy nádpálcával partnernője hátsójára. Persze csak játékból. Na, de Hölgyeim ! Ne legyünk akkor képmutatók, és ne idézgessük lépten –nyomon Samantha monológjait a Szex és New Yorkból, ha titkon minden második nő arra vágyik , hogy bőszen térdeljen egy férfi előtt.

Hát igen...a szerelemnek ezer árnyalata van. Sajnos  a szürkének csak ez az egy. Remélem azért a másik két könyvben megtapasztalhatok majd valamit a maradék negyvenkilencből is.

Illusztráció: Jean-Baptiste Mondino képei a W Magazine-ban. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...